Saveti oko kupovine i ugradnje klime

//Saveti oko kupovine i ugradnje klime

Saveti oko kupovine i ugradnje klime

Jako je bitno znati koji je klima uredjaj najidealniji za Vaš prostor. Neki od najbitnijih detalja prilikom kupovine klima uredjaja su:

Veličina prostorije u kojoj želite da instalirate klima uredjaj

Vrlo često se dešava da zbog neprofesionalnosti ne dobijete pravu informaciju kada je u pitanju snaga klima uredjaja i za koju kvadraturu je namenjena i zbog toga dolazi do bespotrebnog trošenja novca i vremena. Lek za ovaj problem je izbor servisa kod kojih su pružanje tih informacija jednostavno rutina, tj. koji ce Vam preporučiti pravi uredjaj za Vaš prostor i naravno proizvodjača.

Da li želite samo hladjenje ili i mogućnost da se grejete sa klimom?

Većina ljudi u današnje vreme nije upoznata sa činjenicom da je grejanje klima uredjajem najpogodnije za Vaš budžet.

Potrošnja klima uredjaja

Potrošnja klima uredjaja Energija koju predaje prostoru Kvadratura koju greje
600 – 800 w 2000 – 2500 w Do 20 m2
800 – 1100 w 3000 – 3500 w 20 – 30 m2
1600 – 2100 w 4500 – 5500 w 30 – 50 m2

 

Potrošnja standardnih električnih grejalica

Potrošnja električne grejalice Energija koju predaje prostoru Kvadratura koju greje
2500 w 2500 w 20 m2

Takodje treba biti unapred upoznat sa razlikom izmedju klima čija je namena hladjenje sa dogrevanjem i klima koje se pored hladjenja koriste i za grejanje (inverter).

 

Ugradnja

Kao jedna od najbitnijih detalja u celom procesu nabavnke klima uredjaja je ugradnja same klime (split sistema), jer će od kvaliteta ugradnje zavisiti efikasnost rada uredjaja i njen vek trajanja. Navešćemo neke od najbitnijih pravila koja važe kada je u pitanju kvalitetna ugradnja klima uredjaja.

Da unutrašnja jedinica ne stoji na mestu gde će duvati direktno u Vas i Vaše ukućane. Takodje ne bi trebalo da bude u ograničenim, tj. uskim prostorima.

Spoljašnja jedinica ne sme da bude u zatvorenoj prostoriji. Poželjno je da spoljašnja jedinica bude nemontirana na spoljni zid Vašeg stana, kuće itd…

Udaljenost izmedju unutrašnje i spoljašnje jedinice treba da bude što kraća da bi ostvarili efikasan rad uredjaja. Idealna udaljenost je 3 metra.

Postoji, naravno, i mogucnost da ugradite spoljnu i unutrašnju jedinicu i na većoj udaljenosti, ali će Vam to zahtevati dodatna ulaganja pri samoj ugradnji.

Izlazna rupa od unutrašnje jedinice ka spoljašnjoj mora da bude ispod unutrašnje jedinice zbog odvoda.

Servisiranje

Jako je bitno godišnje održavanje klima uredjaja, prvenstveno radi Vašeg zdravlja i zdravlja Vaših ukućana, a zatim i zbog produžetka veka trajanja klima uredjaja.

Slabo ili nikakvo održavanje klima uredjaja glavni je uzrok slabog hladjenja i grejanja i ispustanja neprijatnog mirisa tokom rada klime. Da bi se ovo izbeglo, treba na vreme vršiti servis (poželjno minimum jednom godišnje).

Iza servisa klima uredjaja “Beil” stoji dugogodišnje iskustvo na polju ugradnje i održavanja klima uredjaja, a kao dokaz tome stoji preko 2000 ugradjenih klima uredjaja i preko 10000 odradjenih servisa i popravki. Preko 60% nasih novih klijenata ostaju u dugogodišnjoj saradnji sa nama. Na osnovu ovih podataka moze se zaključiti da je servis klima uredjaja “Beil” sposoban da odgovori na sve gore navedene stavke vezane za problematiku nabavke, ugradnje i servisiranja klima uredjaja, i to na izuzetno brz, kvalitetan i profesionalan način u skladu sa najvišim svetskim standardima.

 

 

 

Osnovni koncept klima uređaja
Klima uređaj je kao frižider sa velikim ventilatorom. Koristi gas koji se naziva freon i upotrebava u različite svrhe rashlađivanja. Klima uređaji uvlače topao vazduh i rashlađuju ga kroz proces isparavanja. Potom ventilator izbacuje tek rashlađeni vazduh u prostoriju. U osnovi, klime ovako funkcionišu. Hajde sada da se bliže pozabavimo ovim pitanjem.

Principi toplog vazduha
Klima uređaji funkcionišu tako što premeštaju topao vazduh. U centralnom sistemu klima uređaja, postoje tri odvojene stanice. Prva stanica je odgovorna za odvajanje toplote iz vazduha u prostoriji. Druge dve stanice izbacuju toplotu u spoljašno okruženje. Toplota se polako pomera sa mesta na mesto, posebno ako postoji razlika u temperaturama. Topao vazduh se lako premešta u područje gde je temperatura niža. I što je veća temperaturna razlika, topao vazduh će se brže pomerati. Sećate li se kako izgleda kada leti otvorite vrata automobila? Osećaj je kao da vas talas vrućine udari pravo u lice. Razlog ovome je taj što je vazduh u zatvorenom prostoru mnogo topliji nego vani i stoga se brzo kreće.

Kako se freon ponaša
Hemijsko sredstvo za hlađenje freon ima dosta nižu tačku ključanja od vode. Ne zahteva previše toplote da bi proključao. Jedan klima uređaj sadrži niz malih cevi sa tečnom rashladnom supstancom. Pošto topao vazduh koji prolazi kroz povratni ventil duva preko ovih cevi, toplota iz vazduha se pretvara u tečno sredstvo za hlađenje i prouzrokuje ključanje. Pošto proključa, menja se u gas. Osnovni zakon fizike je da kada tečnost proključa i pretvori se u gas, i toplota ispari.

Kako klima uređaj stvara hladan vazduh
Kada termostat pokazuje klima uređaju da vazduh u okruženju postaje previše vruć, kompresor se pali i počinje sa pumpanjem. On sabija rashladni gas i čini ga toplijim. Potom, vrela para fluida biva potiskivana do kondenzatora. Tu topao gas teče kroz grupu kalema gde rasipa toplotu u okolni vazduh koja se gura pored kalema pomoću ventilatora. Kako se fluid hladi, počinje da se kondenzuje u tečnost. Potom tečnost prolazi kroz kapilarnu cev ili ekspanzioni ventil. Dok je u cevi, tečna rashladna supstanca isparava i postaje hladan gas niskog pritiska. Ovaj hladan gas protiče kroz niz kalema za isparavanje koji omogućavaju gasu da apsorbuje toplotu. Pomoću ovog procesa hladi se vazduh koji prolazi preko kalema, a potom ventilator gura hladan vazduh u sobu da bi je rashladio.

Kada je topao, vlažan vazduh duva preko ovih kalema, stvara se kondezacija i voda protiče kroz cev. Ova voda se vraća natrag u jedinicu i rashladni ventilator je može koristiti za rashlađivanje toplih kondezatorskih kalema. Ovo pomaže da se spusti nivo vlažnosti u kući.

Pošto se soba ohladi, termostat meri temperaturu. Kada se temperatura u sobi spusti ispod one podešene na termostatu, klima uređaj dobija signal i kompresor se zatvara. U nekim slučajevima, ventilator može nastaviti sa radom iako se kompresor ugasio. U trenutku kada sobna temperatura postane veća od one podešene na termostatu, proces rashlađivanja počinje ispočetka.


Koja je namena klima uređaja?

Osnovne namene klima uređaja su:

 • Hlađenje
 • Grejanje
 • Prečišćavanje vazduha (od dima, prašine i drugih nečistoća)
 • Odvlaživanje vazduha (održavanje određene vlažnosti vazduha, što čini vazduh prijatnijim)
 • Ventilacija

Na osnovu čega izabrati klima uređaj?

Kada smo prešli ove osnove, koje će neke zanimati, objasnićemo na osnovu kojih parametara se bira klima uređaj:

 • Veličina prostorije – najosnovniji parametar koji se gleda u toku kupovine klima uređaja. Ukoliko je prostorija veća, zahtevaće klimu većeg kapaciteta.
 • Površina koju zauzimaju prozori
 • Broj sunčanih dana u toku godine – izbegavati postavljanje spoljašnje jedinice na direktno sunce
 • Željene funkcije (jonizator, tajmer, LED displej, inverter, itd.)
 • Energetska klasa

Manji uticaj može imati i broj osoba koji boravi u prostoriji, električni uređaji koji se nalaze u prostoriji (da li hlade ili greju), itd.


Koji kapacitet klima uređaja Vam je potreban?

Kapacitet klima uređaja se meri u BTU (Britanska termalna jedinica) jedinici mere. Jedan Btu iznosi 1055 Džula i u pitanju je količina energije koja je potrebna za hlađenje ili zagrevanje jedne funte vode (0.45 litara) za jedan stepen Farenhajta.

Za lakši odabir kapaciteta klime navešćemo konkretne primere:

 • Prostorija od 20-35 metara kvadratnih – klima kapaciteta 9000 BTU
 • Prostorija od 35-60 metara kvadratnih – klima kapaciteta 12000 BTU
 • Prostorija od 60-80 metara kvadratnih – klima kapaciteta 18000 BTU
 • Prostorija od 80-110 metara kvadratnih – klima kapaciteta 24000 BTU

Imajte u vidu da su ovo proračuni za prostorije sa dve osobe, prozorima prosečne veličine, izolacijom i izloženosti suncu i da kapacitet potrebne klime varira u zavisnosti od parametara koje smo prethodno naveli.


Šta su energetske klase kod klima uređaja?

Energetska klasa predstavlja odnos dobijene toplote i potrošnje električne energije.

 

COP koeficijent predstavlja odnos emitovane toplotne energije i utrošene električne energije. Dok EER koeficijent predstavlja odnos emitovane energije za hlađenje i utrošene električne energije.


Šta znači gas kod klima uređaja?

Kod klima uređaja koriste se razni gasovi koji se zovu jednim imenom – freoni. Oni se ne rastvaraju u vodi i inertni su, pa prodiru visoko u atmostferu. Oni se razlikuju po hemijskom sastavu, uticaju na ekologiju i vrsti uređaja u kojima se koriste.

Donedavno, korišćeni su CFC i HCFC gasovi, od kojih je najzastupljeniji R22, i oni se izbacuju iz upotrebe zbog zaštite ekološke sredine. Sada ih masovno zamenjuju freoni R407c i R410A, koji su ekološki i u skladu sa novom regulativnom Evropske Unije. Za krajnjeg korisnika razlika je u tome što klima uređaji sa R22 freonom najčešće spadaju u C, D ili F energetsku klasu, dok su klima uređaji sa R407C i R410A gasom uglavnom u A ili B energetskoj klasi.


Šta je inverter kod klima uređaja?

Kod klasičnih klima uređaja vazduh se uduvava punom snagom i one poseduju samo dva stanja – isključen i uključen. Napredniji klima uređaji sa Inverterom poseduju kontrolu brzine obrtaja motora kompresora radi regulacije protoka freona kroz sistem. Kako se dostiže zadata temperatura, pritisak u sistemu se smanjuje. Broj obrtaja motora kompresora se menja elektronskim putem i prilagođava uslova, što dovodi do toga da klima uređaj može da radi i na značajno nižim temperaturama ispod nule. Takva kontrola optimalnog protoka vazduha za rezultat ima manju potrošnju električne energije, duži vek trajanja uređaja, manji troškovi održavanja i značajno bolji rad u zimskom periodu.

By | 2020-04-11T17:54:40+02:00 2 Juna, 2018|Categories: Saveti|Tags: |0 Comments
065 200 48 80